40 års fartstid som norsk storklubb

Det hele startet for godt over en mannsalder siden, da en gjeng unge gutter nøt vannets gleder bak en av datidens bedre båter på Storsjøen. Det solrike båtlivet med fart og spenning gav mersmak, og i 1969 ble Slåstad vannskiklubb offisielt åpnet.


Av KRISTOFFER THONER [Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.]

Jo da, det begynte i det små; det var ikke mange aktive løpere med i begynnelsen, men interessen og pågangsmotet blant dem som var med skortet det ikke på. Langs Storsjøens bredder gikk vannskibåten fram og tilbake – og i linen hang det alltid på en glødende ildsjel som var varm selv om vannet var kaldt.

Gjennombrudd i ’75

I alle årene fram til årsskiftet i 1974-75 hadde vannskiklubben stått oppført som gruppe under Slåstad idrettslag. Men, i forbindelse med søknaden om å få arrangere Nordisk mesterskap i ’75, ble dette endret og klubben ble selvstendig.
Med Nordisk i 1975 kom også gjennombruddet. Klubben, som fram til da hadde vekselsvis benyttet seg av både Storsjøen og Dølisjøen som vannskiarenaer, hadde nå funnet seg til rette på Dølisjøen: Baner og hopp ble installert, og klubbhus, som fram til da kun hadde vært en liten ”buss med snute”, ble reist. Fra og med dette har Slåstad vannskiklubb alltid markert seg som en av de tre store vannskiklubbene i Norge, sammen med Enebakk og Kvelde. I snitt har Slåstad alltid hatt flest løpere, og vært preget av profesjonalitet i både bredde så vel som i toppsjiktet nasjonalt og ikke minst internasjonalt.

På evig søken

Tanken på å finne en egen sjø der vannskiklubben kunne få drive for seg selv har alltid stått høyt oppe på dagsorden hos de to primusene, brødrene Åge og Ole Vangen. I årene etter 1976 var de innom et imponerende antall småsjøer i distriktet, men ikke før i 1983 kunne de endelig konstatere å ha funnet perlen. Vel, ikke at det på den tiden kunne regnes som noe vannskiparadis – området hadde passet bedre for en gjeng ivrige skogsarbeidere. Men, området ved Solbakken ble til slutt til kjempeprosjektet vi nå kjenner som Sør-Odal Idretts- og Aktivitetspark.

Facebook Fans